U trgovini

SVI SE POVREMENO ZBUNIMO

FAQ ili odgovori na 10 učestalih pitanja

Klikni na pitanje za odgovor na njega.

Za edukativna videa i još korisnih info istraži Akademiju Digitalnog trgovanja MADCOM
1
ŠTA MI TREBA ZA ONLINE PLAĆANJE PREKO MULTIPAY SERVISA?
PRAVNO LICE preko kojeg kaniš prodavati ustvari je jedina stvar koja ti je nužna. Nedostajući elementi – bilo da je to ecommerce račun prodavca, web trgovina ili integracija na platnu stranicu – mogu biti realizirani i dodani povrh infrastrukture kojom raspolažeš. Naravno, možemo ti pomoći sa svakom od njih.
NAREDNI KORAK: Priušti sebi i kupcima Kraljevsko iskustvo plaćanja. Popuni ovu FORMU i kontaktirat ćemo te sa rješenjem.
2
JA SAM DEVELOPER / IMAM WEB STUDIO. KAKO SE MOGU POVEZATI?
ODLIČNO. Imamo sandbox, module, dokumentaciju i tehničku podršku baš za tebe, praktično neovisno od tehnologije koju koristiš za razvoj web trgovina.
NAREDNI KORAK: Kontaktiraj nas s upitom za Developera OVDJE ili ćemo mi tebe nakon što brzo popuniš ovu FORMU.
3
NEMAM WEB TRGOVINU. MOGU LI PRODAVATI ONLINE?
MOŽEŠ. Za prodavce poput tebe Multipay ima namjenske servise, Quick Shop i eFaktura. Oni omogućavaju prodavcima sa bilo kakvom internet prisutnošću - profilom na društvenim mrežama, na online oglasniku, ili samo sa pristupom emailu - da prodaju i naplaćuju svoje proizvode i usluge online.

Multipay Quick Shop je cjelovito rješenje sa instant web trgovinom. Idealno je za trgovce koji žele brzo uspostaviti kanal online prodaje i plaćanja, koja prodaju do 20 različitih artikala.

Multipay eFaktura je digitalna faktura sa integrisanim plaćanjem. Ubila se za kreativce, obrte i trgovine koji žele prodavati online, putem predračuna i bez web trgovine. Izdavanje i naplata eFakture se obavlja kroz Multipay
NAREDNI KORAK: Priušti sebi i kupcima Kraljevsko iskustvo plaćanja uz brzi start. Kontaktiraj nas sa naznakom Quick Shop ili eFaktura OVDJE ili ćemo mi tebe nakon što brzo popuniš ovu FORMU.
4
VEĆ PRODAJEM ONLINE. TREBAM LI MULTIPAY?
BRAVO. Vjerovatno si već "na ti" sa mogućnostima i izazovima online prodaje. Možebiti da si u fazi kada istražuješ način razvoja online prodaje, ili prodaješ preko profila uz plaćanje pouzećem, ili koristiš alternativnog providera?

Uzdigni trgovanje na viši nivo uz Multipay. Fenomenalne funkcionalnosti omogućavaju ti da svoju online prodaju podigneš na viši nivo, dodaš nova sredstav aplaćanja, konvertiraš i zadržiš klijente, pružajući im ugodno i sigurno iskustvo plaćanja.
NAREDNI KORAK: Za izabrane prodavce nudimo poticajne naknade i servise dodane vrijednosti kao dobrodošlicu u Multipay servis, uz Bonus ponudu. Kontaktiraj nas OVDJE ili ćemo mi tebe nakon što brzo popuniš ovu FORMU.
5
ŽELIM PRODAVATI ONLINE, ALI NISAM TEHNIČKI VIČAN. KAKO MI MOŽETE POMOĆI?
BEZ BRIGE, za tebe riješavamo tehničke probleme. Imaš li samo ideju ili već i web trgovinu, vrijeme je da nas kontaktiraš, sa konkretnim zahtjevima. Naš će tim naći rješenje koje je prikladno za tvoju djelatnost, od online plaćanja do cjelovitog rješenja.
NAREDNI KORAK: Priušti sebi i kupcima Kraljevsko iskustvo plaćanja uz Laki početak. Kontaktiraj nas OVDJE ili ćemo mi tebe nakon što brzo popuniš ovu FORMU.
6
ŠTA JE CART, A ŠTA CHECK OUT?
U žargonu online prodaje, cart, korpa ili košarica je dio web aplikacije u kojem su podaci o artiklima koje je kupac dodao, s namjerom njihove kupovine. Kao namjenski ecommerce alat, cart je nužan za online kupovinu. Tvoja web stranica možda već ima ili još nema cart, a mi imamo rješenje za obje varijante.

Checkout je proces potvrđivanja narudžbe kupca u online trgovini. Tokom checkout-a kupac potvrđuje ili ažurira artikle i količine (cart), te adresu za dostavu narudžbe i-li računa. Zadnji korak procesa je izbor načina i obrada zahtjeva za plaćanjem.
NAREDNI KORAK: Saznaj više o digitalnoj prodaji i plaćanju u našoj MADCOM Akademiji.
7
ŠTA JE RAČUN TRGOVCA / MERCHANT ACCOUNT?
PREDUSLOV E-TRGOVANJA. Račun prodavca ili trgovca (Merchant Account) je račun koje prodavac, odnosno vlasnik trgovine, otvori kod prihvatioca (Acquirer), npr banke prihvatioca ili Paypala.

Račun trgovca se koristi za promet trgovine i njeno poravnanje sa bankom prihvatiocem - temeljem priliva od plaćanja kupaca, odliva po provizijama prihvatioca, reklamacije kupaca. Otvaranje računa trgovca je pretpostavka ecommercea, i isti je obično vezan za transakcijski račun trgovine.
NAREDNI KORAK: Kontaktiraj nas s upitom za Račun prodavcaOVDJE ili ćemo mi tebe nakon što brzo popuniš ovu FORMU.
8
IMAM RAČUN U BANCI. MOGU LI GA KORISTI ZA ONLINE PRODAJU?
MOŽDA. Naime, nisu sve banke licencirani ecommerce prihvatioci. Da bi prihvatali online promet trgovina (ili, ecommerce, internet transakcije), banke licenciraju navedeni servis kod kartičnih organizacija sa kojima rade. Otuda mogu nastati razlike u prihvatu kartičnih brendova među bankama-prihvatiocima, dok većina banaka prihvata Mastercard i Visa kartica, prihvat Amex, Diners i drugih je nešto rjeđi.

Najbolje bi bilo da provjeriš da li banka u kojoj imaš otvoren račun/e podržava otvaranje ecommerce računa. Ako da, vjerovatno ćeš ga trebati posebno ugovoriti pod uslovima koje dogovaraš sa bankom.
NAREDNI KORAK: Kontaktiraj nas s upitom za Račun u banciOVDJE ili ćemo mi tebe nakon što brzo popuniš ovu FORMU.
9
PRODAJA NA RATE
MOŽEŠ. Trebaš znati kako na našem tržištu su prisutna dva glavna načina prodaje na rate. Kod prvog načina, trošak kamata i naknada obračunatih temeljem otplate kroz rate snosi imalac kartice. Obično ove kartice imaju univerzalan prihvat kod trgovaca a uslove / naknade korištenja se dogovaraju između imaoca kartica i banke izdavaoca.

Kod obročnih kartica, njihov izdavalac nudi imaocu kartice pogodnost ‘beskamatne’ kupovine kod određenih prodavaca. Ovi prodavci imaju prethodno ugovorene uslove sa bankom-prihvatioceom ili sa većim brojem njih, a trošak obročne otplate pada na prodavca.

Multipay podržava obje varijante i ima opcije koje ti omogućavaju prodaju s obje varijante, lako i na jednom mjestu.
NAREDNI KORAK: Priušti sebi i kupcima kraljevsko iskustvo plaćanja. Kontaktiraj nas s upitom za Prodaju na rateOVDJE ili ćemo mi tebe nakon što brzo popuniš ovu FORMU.
10
TREBAM NAMJENSKO RJEŠENJE
NA PRAVOM SI MJESTU. Još si u potrazi za rješenjem koje odgovara tvojim potrebama? Ne beri brigu. Razumijemo kako su različiti biznisi jedinstveni, a neki su u tolikoj mjeri posebni da traže odgovarajuću pažnju i specijalizirana rješenja.

Voljeli bismo čuti od tebe specifičnosti tvojih zahtjeva i razumjeti ove potrebe, te objasniti možemo li i kako pomoći.
NAREDNI KORAK: Kontaktiraj nas s upitom za Namjensko rješenjeOVDJE ili ćemo mi tebe nakon što brzo popuniš ovu FORMU.

ZA NOVAJLIJE I ZNALCE

Akademija digitalne trgovine, MADCOM

Obrada plaćanja je središnji dio svake online trgovine. Izgradili smo interaktivnu učionicu i materijale za savladavanje digitalnog plaćanja i trgovanja.

Saznaj više o digitalnoj prodaji i plaćanju u našoj MADCOM Akademiji.

Digital Commerce. Our Passion.